www.nowawies.pl

:: ,,JA na tle kultury i cywilizacji’’, ,,Chemia na 6”, "Ciało człowieka"
Wiadomość dodana przez: arek (2010-10-18 20:31:04)

18 września rozpoczął się XIV Festiwal Naukowy. Z tej okazji uczniowie naszej szkoły wybrali się pod opieką, pani Magdaleny Sinior i pani Jadwigi Gruźdż na trzy wykłady na Wydziale Farmaceutycznym WUM w Warszawie. Zajęcia odbyły się w ramach projektów edukacyjnych
,,JA na tle kultury i cywilizacji’’, ,,Chemia na 6”, ,,Ciało człowieka”



Pierwszy wykład – „Alergia wczoraj i dziś” (prowadzący - S. Białek) opowiadał o rozwoju wiedzy dotyczącej alergii. Na wykładzie dowiedzieliśmy się, jak można walczyć z alergią i czym jest ona spowodowana. Choć nazwa „alergia” została użyta po raz pierwszy w 1906 r., to problem ten był znany ludziom już w czasach faraonów. O epidemii alergii zaczęto jednak mówić dopiero w ostatnich dekadach. Ponieważ alergia dotyczy przede wszystkim krajów uprzemysłowionych, o wysokim standardzie życia, pojawiła się teoria, że jest to cena, jaką płacimy za postęp cywilizacyjny.
Na warsztatach „Kawa kontra wolne rodniki” (prowadzący - K. Zawada, M. Jamróz) dowiedzieliśmy się, że wolne rodniki to związki chemiczne, których nadmiar jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu. Spożywamy je natomiast często, gdyż występują one dla przykładu w różnych rodzajach kaw. W doświadczeniach prezentowanych podczas wykładu dr Zawada wykorzystała wolny rodnik, którego roztwór ma intensywny ciemnofioletowy kolor. Eksperymenty polegały na dodawaniu go do niewielkiej ilości silnie rozcieńczonej kawy i analizowaniu zmian zabarwienia roztworu wywołanych przez reakcję wolnego rodnika z przeciwutleniaczami w kawie. Jeśli w badanej próbce kawy było bardzo dużo substancji zwanych polifenolami, to roztwór z fioletowego stawał się żółty. Jeśli było ich mniej - roztwór przybierał różne odcienie brązu. Najsilniejszy wpływ na poziom antyoksydantów w naparze kawy miał sposób jej przyrządzenia - najwyższe stężenie tych związków okazała się mieć kawa z ekspresu ciśnieniowego, mniej kawa zalewana wodą, a najuboższa w nie była kawa rozpuszczalna.
Na ostatnich warsztatach – „Pierwotniaki i dafnie na straży czystości wód” (prowadzący –  G. Nałęcz – Jawecki) uczestnicy wykonali dwa ciekawe doświadczenia naukowe:
1. Test przy użyciu Daphnia magna - Podaliśmy dafniom, które znajdowały się w zanieczyszczonej wodzie, zawiesinę galaktozydu MUF, która przez zdrowe osobniki jest prawidłowo metabolizowana, jednak przez chore – niekoniecznie, co objawia się brakiem świecenia w świetle UV.

2. Test Spirotox - Organizmem testowym był pierwotniak z grupy orzęsków - Spirostomum ambiguum. Pod wpływem toksykantów komórki organizmów ulegają rozpuszczeniu, tzw. lizie. Proces trwał bardzo krótko, zaledwie parę minut.

Na zajęciach obejrzeliśmy także hodowlę dafnii i mieliśmy okazję, by poznać jej sekret. Sprawdziliśmy jak małe organizmy reagują na stosunkowo nieduże zanieczyszczenia i jak w dzisiejszych czasach możemy testować zdatność wody.

 Myślę, że zajęcia wszystkim bardzo się podobały. Sporo się nauczyliśmy i zobaczyliśmy jak wyglądają uniwersyteckie wykłady. Dowiedzieliśmy się skąd bierze się alergia, którą kawę pić, by nie natrafić na zbyt wiele wolnych rodników i jak sprawdzić, czy woda nie jest zanieczyszczona.  Do domu wszyscy wróciliśmy z wypiekami na uśmiechniętej twarzy, więc wyjazd możemy uznać za udany.

Weronika Dziarnowska




adres tej wiadomości: www.nowawies.pl/news.php?id=2201